Ljubljana

Ljubljana is een klein idyllisch en gezellig stadje. De bouwstijl is Oostenrijks, de bruggetjes geven een impressie van Venetië. Het is niet erg toeristisch, er is dan ook niet veel te doen. Het is fijn om door de straten te slenteren, zowel  ’s ochtends als ’s avonds. Er zijn straatmuzikanten, studenten en geen mensen die je lastig vallen. De winkels zijn niet echt goedkoop, zoals je wellicht zou verwachten. Er is een honing winkeltje in de stad, het is leuk om daar eens binnen een kijkje te nemen. Je mag dan verschillende soorten honing proeven met diverse smaken. Het is wel een beetje dure honing, maar wel het enige souvenir die leuk is om mee naar huis te nemen.
Uiteten is wel goed betaalbaar. We hebben bij restaurant Violine gegeten. Hier werken geestelijk gehandicapten. Je kunt er voor 5,- eten, het is prima kwaliteit. Het is zo goedkoop omdat ze gesubsidieerd worden.
Er zijn regelmatig gratis stadsrondleidingen. Wij hebben een betaalde gedaan. Deze was erg leuk en interessant. Het is een aanrader om een rondleiding te nemen. Onze gids gaf ons ook meer tips wat we konden zien en waar we konden eten.
Het is de moeite waard om de heuvel (kleine berg) te beklimmen naar het kasteel die erop staat. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de stad en de omliggende  bergen. Wij hebben ook een dagje fietsen gehuurd, dit was maar 5,- per dag. Zo kom je makkelijker buiten het centrum. Het is fascinerend om de verdere omgeving te zien. Zoals de vele graffiti en het onderscheid tussen dure en vervallen huizen. De dierentuin was niet echt de moeite waard, de dieren die er waren zagen er nogal verveeld en ongelukkig uit. Het waren geen trotse dieren die heen en weer paraderen, ze lagen allen versuft in een hoekje. Wel hebben ze trampolines, die zijn altijd vermakelijk. Tenzij er een moeder naar je toe komt en zegt dat het alleen voor kinderen is.
 Het Tivoli park is mooi en groot. Het zijn grote velden op een heuveltje, hoe verder je omhoog gaat, hoe meer bossen. Je kunt er heerlijk picknicken en van de zon genieten. Omhoog lopen is ook leuk, al zie je door de bomen maar weinig uitzicht.
Metalkova is een interessante wijk. Ik ben er enkel langsgefietst. Maar het schijnt de moeite waard te zijn om er eens binnen een kijkje te nemen.
Je kunt goed uitgaan in Ljubljana. Ik weet echter de namen van de clubs niet meer, maar er zijn er genoeg leuke.
We zijn een dagje naar Bled geweest met de bus. Het is goedkoper om het buskaartje in de bus te kopen, in plaats van te voren. Retour kostte het zo’n 12,-. Het was er mooi, maar er was niks te doen. Bij echt mooi weer is het waarschijnlijk meer de moeite. Dan kun je bijvoorbeeld langs het water zitten. Ook hier is een kasteel op een berg vanaf waar je een mooi uitzicht hebt.
Ik zou niet te lang naar Ljubljana gaan, vier dagen is lang genoeg. Omdat het niet zo groot is, heb je snel alles wel gezien.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen

brieven

Wachten duurt lang