Coderen

Coderen
Taal is iets bijzonders. Het zijn klanken, letters, samen gesteld tot woorden, en die weer tot zinnen en gezegdes. Woorden zijn een soort codes. Willekeurig achterelkaar gezette letters vormen een betekenis. Zo’n code kun je maken als je een zogenaamde grammatica beheerst. De betekenis staat verder geheel los van die code. De volgorde van de letters is hierbij van groot belang; staat een letter ergens anders. Dan verandert de betekenis radicaal.
Ze hebben hun best gedaan om niet iedereen de codes te kunnen laten kraken. Ze hebben namelijk bedacht om een aantal klanken verschillend te noteren, en zo, dat er meteen een andere betekenis bij komt. Zo klinken ei en ij hetzelfde, net als d, t, dt.
Ze leren kinderen van jongs af aan al de codes te maken, maar dat blijkt niet makkelijk. De tekens zijn moeilijk om je eigen te maken, en elk teken [letter] kun je op vele manieren schrijven. Vervolgens schrijf je de codes niet zoals ze klinken.
Dit alles noemen ze dan taal. Voor mensen met een andere taal, is deze taal volstrekt onlogisch. En geen touw aan vast te knopen. Er zijn daarom mensen die als beroep verraders zijn. Die anderen de taal leren en boeken vertalen. En zo dus informatie doorspelen. Dit wordt enkel getolereerd uit trots voor eigen taal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen