B'day deel 3

Tot slot B’day deel 3
De ‘Coming of Age’ gebruiken, het komen op een bepaalde leeftijd, variëren erg in diverse landen. In de Verenigde staten is de sweet sixteen [meestal van meisjes] erg bekend en in Hispaanse-Amerikaanse landen en Brazilië, de quinceañera; de 15e verjaardag van een meisje. Dit is een groot feest waarna ze als een vrouw wordt beschouwd.  In de Filipijnen heb je het Debuut wat hier erg op lijkt. Voor meisjes op hun 18e en voor jongens op hun 21e [deze is minder formeel] verjaardag. Waarbij er koppels worden uitgenodigd, de helft van het jarige aantal [dus 7, 9 of 10]. De jarige ziet er hetzelfde uit als een bruid. De jarige danst traditionele dansen met haar partner en tot slot een dans met haar vader.
In landen in Midden-Amerika wordt er een piñata [een soort pop gevuld met snoep] gemaakt die dan moet worden stuk geslagen. Dit in plaats van de verjaardagstaart. De verjaardagstaart verschilt dan ook per land; denk aan een Engels ‘Birthday cake’ bijvoorbeeld. Een cake, compleet versierd met tekstjes [naam, leeftijd, felicitatie], rozen of en marsepeinen figuurtjes. Binnen Nederland zijn er al verschillen; de appeltaart, cake, slagroomtaart, vlaai etc.
Ik sprak met een Surinaams meisje, die mij vertelde dat verjaardagen daar erg groot gevierd worden. Iedereen komt te gelijk op bezoek, de moeder/vrouw bereid zeer veel eten. Ze staat dagen in de keuken om een waar buffet klaar te maken, tantes helpen haar hierbij. Na het feest krijgen gasten een bakje met eten mee naar huis.
Religie speelt ook een rol in welke overgangsfasen van belang zijn [het volwassen worden] en de viering ervan. Zo kennen de Joden de bar mitzvah ( Hebreeuws: בר מצווה - "zoon van het gebod"), waarbij de 13jarige leeftijd van een jongen wordt gevierd. En joodse meisjes de bat mitzvah op hun 12e verjaardag [soms 13e onder conservatieven; deze viering is relatief nieuw]. Hierbij worden ze verantwoordelijk onder de joodse wet, hiervoor hadden de ouders de verantwoordelijkheid. Meestal wordt dit gevierd op de sabbat na de twaalfde/dertiende verjaardag, waarbij de jarige uit de Thora en Haftara voorleest. De dienst wordt vaak gevolgd door een feestmaaltijd met familie, vrienden en leden van de gemeenschap.
[Nog wat weetjes;]
Conservatieve Clercks van de Islam beschouwen de viering van de verjaardag als een zonde, het wordt gezien als een "innovatie" van het geloof, of bi'dah.
De Upanayana in India, waarbij Hindu jongens van sommige castes [zoals brahmins] hun 12e of 13e verjaardag vieren door een ‘draad ceremonie’. Hierbij draagt het kind een gezegend draad.
Hindus vieren hun geboortedag elk jaar wanneer de dag correspondeert met de  lunar maand of solar maand (Sun Signs Nirayana System – Sourava Mana Masa) van geboorte en heeft  de zelfde asterisme (Star / Nakshatra) als de geboorte dag. Die leeftijd is gerekend wanneer Janma Nakshatra van dezelfde maand voorbij komt.
In sommige Aziatische landen die de Zodiac kalender volgen, kennen ze de traditie om de 60e verjaardag te vieren.
In Korea, vieren velen de traditionele ceremonie van Baek-il (feest voor de 100e dag) en Doljanchi (de eerste verjaardag van een kind).
In Noord Korea, vieren mensen hun verjaardag niet op 8 Juli en 17 December omdat dit de sterf datum is van Kim Il-sung en Kim Jong-il. Ze vieren hun verjaardag een dag later en veranderen soms zelfs met officiële goedkeuring hun geboorte datum naar een dag later.
In Japan is er een ‘Coming of Age Day’, voor iedereen die 20 jaar is geworden.
In veel culturen wordt er wanneer de geboorte dag niet bekend is, de verjaardag gevierd op 1 januari.
Naast het vieren van eigen verjaardag, en geboorte dag van huisdieren, wordt er speciale aandacht besteed aan verjaardagen [evt in herdachtenis] van bekende mensen. Ook is er speciale aandacht voor iemand die het oudste is.

Dus weet je al hoe je jouw verjaardag gaat vieren?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het uiterlijk van Amerikanen

Gevoel van

Bank