In de ban van Dass Weisse Band


Filmverslag: Das Weisse Band

Deze film speelt zich af in Duitsland, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Een leraar vertelt een verhaal, dit is de leidraad van de film. Zijn stem is perfect voor deze rol. Het verhaal gaat over dingen die in het dorp zijn gebeurd, maar niet te verklaren zijn. Hij begint vanaf het eerste opvallende moment. Deze leraar vertelt dus aan ons achteraf het verhaal, het verhaal loopt chronologisch en wordt ondersteund door de filmbeelden.
Deze verteller begint vanaf dat de kinderen uit het dorp, zijn leerlingen, zich anders gedragen dan voorheen. Ze tonen namelijk ‘interesse’ in het gehandicapte jongetje, waarvan ze eerder niets moesten weten. Gedurende de hele film gedragen de kinderen zich mysterieus, ze verbergen iets, maar wat? Diezelfde dag nog valt de dokter van zijn paard, door een touw dat dwars over het pad gespannen stond. Vanaf dat moment vallen er veel slachtoffers. De vrouw van de boer komt om het leven, de zoon van de baron wordt mishandeld in het bos, ook het gehandicapte jongetje blijft niet gespaard.
Gedurende de hele film vraag je je af wat er nou aan de hand is, wat is er gaande in dit dorp? Er hangt een nare spanning, de bewoners gedragen zich naar en onbehoorlijk. De vaders straffen hun kinderen gruwelijk, maar waarom de kinderen gestraft worden, blijft een raadsel, ik heb niet het gevoel dat ze gestraft worden voor dat waarvoor ze lijken te worden gestraft, want dat zou wel erg extreem zijn.
Na 2 uur en 20 minuten is de film ten einde en begint het puzzelen. De hele film lijkt vol ‘hints’ en ‘misleidingen’. Het voelde dan ook als een detective, die opgelost moet worden. Wie zijn de daders, welke verbanden liggen er tussen de gebeurtenissen en personages, wie zijn verdacht? Voor de een zal het makkelijker zijn dan de ander om dit los te laten. Je zou hier namelijk een hele studie over kunnen maken, wat na het zien van deze film verleidelijk lijkt. Het mysterie moet opgelost worden.
De film was wat aan de lange kant, desalniettemin was het verhaal sterk. De film was zwart-wit en Duits gesproken, wat beide een goed effect hebben op de film. De film sluit zo goed aan bij het verhaal. Het acteerwerk is sterk, de karakters lopen uiteen. Er zijn veel spelers, wat het onoverzichtelijk maakt en je mensen met elkaar verwart, dit versterkt overigens het onvatbare gevoel wat de film geeft. De film wordt versterkt doordat de leraar het vertelt, ook voor hem is het allemaal een raadsel. Het is een ijzersterke film, die je niet zomaar los laat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen