Nee, doe maar een sappie

Voetbal, je kunt het op verschillende manieren benaderen.
Zo kun je zeggen dat het duf is om naar 'mannen te kijken die achter een bal aan rennen'. Daar tegen in kun je brengen dat het gros wat uitgezonden wordt op televisie nergens op slaat/inhoudsloos is. Tv kijken is sowieso niet echt een 'goede hobby'. Ondanks dat voetbal een sport is, daarbij actief, lichaamsbeweging en dus gezond. Is het voetbal kijken passief. Dat zou het niet per se ongezond maken, maar aangezien het vaak gepaard gaat met de consumptie van menig alcohol, frisdrink, snacks en fastfood; kun je het wel degelijk ongezond noemen. Daarnaast brengt voetbal cohesie, wat als positief maar ook als negatief opgevat kan worden. Positief omdat het contacten versterkt en een band creëert. Dat betekend ook dat er uitsluiting plaats vind, wat gepaard kan gaan met agressie. Het sentiment en nationalisme kan dan ook hoog oplopen. Met extreme uitingen als gevolg, overlast. Overlast in geluid, afval, beschadiging en fysiek.
Al het oranje versterkt het nationalistische gevoel, bewust of onbewust. Brengt saamhorigheid, gezelligheid en cohesie. Het kan ook gezelligheid bieden voor mensen die niet mee doen aan al dat oranje. De spanning die te voelen is en het oranje dat de straten kleurt. Maar wel tot op een zekere hoogte... Ja, alles rondom voetbal kan ook zeker als overdreven benoemt worden [wat nog zwak is uitgedrukt].
Maar dat oranje hoort meer bij Nederland, als symbool. Dan dat die gezelligheid komt door voetbal. Het is een gevoel dat gecreëerd wordt, wat ook [vind ik zelfs sterker] te ervaren is tijdens Koninginnedag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen

brieven

Alledaagse dingen; Angst