Laat je stem horen

Stemmen
In een democratie [het volk bepaald] mag je stemmen. Het is een recht. Jouw stem telt.
Maar hoewel je vroeger letterlijk je stem liet horen, door mee te doen in vergaderingen en discussies. Is onze stem niet meer hoorbaar. Het woord stemmen is dus ietwat vreemd. Hoewel je bij dingen afstemmen ook niet altijd geluid maakt.
Tegenwoordig staat je stem op papier; het is dan niet je stem, maar je voorkeur. Enkel in de vorm van een persoon waarvan jij het gevoel hebt dat deze jouw belangen behartigt. Diegene zal zijn stem laten horen. Vroeger was het contact met deze persoon persoonlijker. Deze persoon was dan bij een vergadering met alle mensen [mannen] die bij zijn doelgroep hoorde. Schreef hier de kernpunten over op en ging dan naar de grote vergadering met enkel de voorzitters. Het is steeds onpersoonlijker geworden. Wij stemmen tegenwoordig op een partij, gekenmerkt door heel veel personen die samen hun mening en plannen bepalen. Je kunt wel deelnemen of lid worden van zo’n partij.
Er zijn vele manieren en trends geweest vanaf het begin;  Zo was het een tijd enkel voor de elite, geleerden, mannen. Nu voor iedereen vanaf 18 jaar met een Nederlands paspoort.
Maar hoe maak je een keuze? Ieder zegt dingen waar je het wel en niet mee-eens bent. Bovendien moeten de partijen overal een mening over hebben; en er aan denken niet de belangen van maar één doelgroep te behartigen.   Daarnaast stemmen wij tegenwoordig meer op een persoon; zijn uiterlijk, karakter, charisma. Het feit of een persoon je ‘aanspreekt’. En hebben we weinig weet van wat er zich allemaal in de kamer afspeelt of wat hun stellingen precies zijn. Bovendien stoppen ze veel tijd in campagne voeren, wat ik onzin vind. Je moet je aangetrokken voelen door een partij en niet door een reclame, gratis spullen etc.
Ze roepen veel; maar komen niet alles na. Mede te wijten aan het feit dat ze met andere partijen samen moeten werken. Mede doordat ze leden en stemmen willen werven.
En het is maar voor een paar jaar! Waardoor de plannen zich vooral richten op een korte termijn, terwijl er juist op lange termijn dingen aangepakt moeten worden.
Zoals ik al zei kan ‘iedereen’ kan stemmen, ook al  weet je er niks van. Je hoeft enkel een vinkje te zetten zonder erbij na te denken.  Armen, rijken, egoïsten, psychopaten, ongeschoolden, miljonairs, gelovigen. Wat goed is en wat slecht weet ik niet, en kan ik ook niet zeggen. Ieder zal er zijn eigen mening over hebben, maar het feit dat iedereen het kan, vind ik ietwat vreemd.
Het is ook gek dat een partij aan de macht komt die de grootste doelgroep heeft, en de rest dan maar ‘pech’ heeft. Wanneer de meesten christelijk zijn, zal de staat zo worden ingericht. Of te wel; altijd de stem van de meerderheid. Waardoor er maar weinig ruimte is voor verandering of andere opvattingen. We kunnen de wereld niet verbeteren als men altijd denkt ‘ja maar dat heeft toch geen zin, aangezien je de meerderheid niet mee kunt krijgen. Want iedereen doet wat de rest doet, en doet dus niks anders dan zijn vorige/heersende standpunt.
Democratie; ik vind het hele politieke gebeuren altijd maar een vaag systeem. Er klopt van alles niet, en veel is niet te snappen/volgen. Maar zoals mijn leraar vroeger zij ‘democratie is niet het beste systeem, maar wel het minst slechte’. Ik denk dat er binnen ons systeem een hoop kan verbeteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Je bent wat je eet

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen

lief de lach