Toon's vertelligen

Toon Tellegen
Hoewel het kinderverhalen lijken, absurd en onrealistisch hebben ze en diepe filosofische waarde.
De dierenverhaaltjes, kort en fijn leesbaar, zijn niet zomaar verhaaltjes. Ze hebben een diepe betekenis, het opent je ogen, en zet je aan het denken. Over moraliteit, normen, waarden, interactie, respect, eigenaardigheden, persoonlijkheid, verlangen.
Elk verhaaltje beslaat ongeveer een pagina, met elke zin op een nieuwe regel. Mede hierdoor heeft het zo’n enorme kracht, zo ook de tekst. Die heel simpel lijkt, maar toch niet zomaar wat zinnen zijn.
Elke dier heeft een bepaalde persoonlijkheid. Ze accepteren elkaar en oordelen niet. De olifant danst met de schildpad, de kabeljauw komt bij de nijlpaard op bezoek, en met z’n allen vieren ze verjaardagen. Het ene verhaaltje gaat over de wesp die een verlangen heeft te steken, maar achteraf spijt heeft en zich afvraagt waarom hij toch altijd steekt.  
Andere verhaaltjes over:
De filosofieën van de eekhoorn en de mier. Over of er iemand is die nooit jarig is. De regen? Jawel, die  viert het vallend. En beukennoten? Ja ook. Die worden het liefst opgegeten op hun verjaardag. En weet je; ze zijn vandaag jarig! aldus de mier. Dan eekhoorn haalde ze meteen op, jammer dat ik het niet wist, anders had ik hun verjaardag vanmorgen al gevierd. Later blijkt de eendagsvlieg nooit jarig te zijn, en dat vinden ze toch wel heel rot. De eekhoorn krijgt een naar en kil gevoel.
De nachtegaal die zichzelf lelijk vind en zijn verjaardag achter een muurtje viert, zodat niemand hem ziet. Wanneer dan de zon ondergaat gaat hij zingen. En iedereen vind zijn lied mooi, en ze hopen dat hij snel weer een keer jarig is.
Walvis vraagt aan de eekhoorn of deze jarig is, de eekhoorn blijkt niet jarig te zijn. De walvis vraagt of hij vandaag jarig wil zijn, ja dat wil je eekhoorn wel. De walvis feliciteert hem enthousiast en geeft hem een cadeau. Gister was de walvis bij de haai, die eerst ook niet jarig was.
De Meikever verkoopt verjaardagen; woeste, gezellige, grappige, stille, eenzame.  En verkoopt een woeste aan de slang. En of de verjaardag woest was! Alle dieren moesten ervan bijkomen.
Op een dag besluiten de mier en eekhoorn dat het bos jarig is. Dit vieren ze door het hele bos, want anders is het niet eerlijk voor andere plekken.
Verder heb je nog verhaaltjes als over de hebberige beer: die enkel een grote mond en grote taarten voor zijn verjaardag wenst. Verder niks.  Zware, machtige taarten,  anders hoef je ook niet te komen. Hij schokt de taarten op en valt in slaap. De andere dieren staan er wat ongemakkelijk bij. De volgende dag krijgen ze weer een brief van de beer; hij heeft een leuke verjaardag gehad, en wil snel weer een feest geven. Hij is dan niet jarig, maar iedereen moet wel een grote taart meenemen.
De hommel blijkt erg agressief; wanneer de eekhoorn hem komt feliciteren. Verscheurt de hommel meteen het cadeau omdat het vast stom is. Hij moet zijn mond open doen en krijgt taart naar binnen gepropt, vervolgens wordt de eekhoorn in de hoek gegooid; dat is dansen. En vervolgens naar buiten gegooid.
De Kikker wordt als enige uitgenodigd door de reiger. Maar de kikker had op de morgen opeens een sterkte drang om de verte te zien. Dus vertrok. Het viel hem tegen, en ook de reiger was die dag eenzaam. Toch was de kikker blij dat hij wel verte had gezien.
Tot slot kreeg de haas tijd cadeau. Dat kon hij goed gebruiken. Maar plots viel hij en de tijd was kapot. De tijd ging heel snel. De taart was al op voor er maar een hap genomen kon worden. De bever plakte de stukken tijd aan elkaar, er mistte nog wel een klein stukje. Het was een leuke verjaardag, maar wel met horten en stoten.

Dit even in het kort een aantal stukken van de verhaaltjes. Wat natuurlijk niet recht doet aan de verhaaltjes in zijn geheel, die zijn natuurlijk leuker, maar dit geeft een beetje weer wat ik bedoel.
Ze gaan allen met elkaar om, niets is raar, al gedragen sommige dieren zich vreemd; ze accepteren elkaar. Soms filosoferen ze. Niets is onmogelijk. Zo viert de Olifant zijn verjaardag in een boom. En dansen de nijlpaard en de schildpad. We kunnen veel leren van deze dieren. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Je bent wat je eet

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen

lief de lach