Broodkorstje en Broodkapje

Regelmatig hoor ik het van mensen; het brood is oud, taai of smaakt gewoon niet meer lekker. Daarnaast schijnen ook kapjes en korstjes niet door iedereen als lekker beschouwd te worden. Mensen blijken nog al eens geneigd te zijn dit voedsel weg te gooien. Zonde! Ik zal jullie eens vertellen hoe lekker dit alles wel niet kan zijn. Bij deze meerdere tips, je kunt er desgewenst je eigen draai aan geven!

[1] Alternatief en oudhollands ontbijt; broodpap. Doe (kokos/haver/amandel) melk in een bakje, scheur het brood in stukjes en gooi dit erbij in. Verwarm het in de magnetron. Naar smaak kan er suiker of zout bij.
[2] Wentelteefjes. Verras je vriendje, vriendin, ouders, kinderen etc. met dit lekkere ontbijt! Leg het brood of broodrestjes in een mengsel van kaneel en amandelmelk. Leg de doorweekte boterham vervolgens in de pan. Strooi er suiker overheen. Bak de boterhammen goudbruin.
[3] Rooster. Dit is de makkelijkste optie, voor je het weet is je boterham lekker knapperig. Een stevig en vullend beschuit. Brood kun je roosteren in een broodrooster, pan, in de oven of even tussen het tosti-ijzer leggen. Bovendien smeert het beleg makkelijk wanneer je het direct op de warme boterham aanbrengt. Kapjes roosteren vind ik vooral erg lekker.
[4] Tosti. Altijd lekker, doe dit met brood restjes, korstjes of brood dat je te taai vind. Als je geen tosti-ijzer hebt, kan het ook prima in de pan. Varieer eens, doe naast kaas bijvoorbeeld sambal [voor een pittige wending], kappertjes [voor meer smaak] of tomaatjes [gezond en lekker] tussen het brood. De kaasvrije avocado-tomaat-sambal tosti is mijn favoriet.
[5] Eet het brood samen met soep. Doop het er in de soep, al dan niet geroosterd.
[6] Verwerk het brood in gehaktballen. Draai bolletjes van gehakt, brood, gehakt kruiden [nootmuskaat]. Bak ze of kook ze in de soep.
[7] Brood is ook heel geschikt in een ovenschotel. Je kunt het bijvoorbeeld als bovenste laag gebruiken bij een aardappel, spinazie of prei schotel [i.p.v. bijv. bladerdeeg], ook kun je het gebruiken als tussen laag [i.p.v. lasagnebladen].
[8] Als hoogtepunt; pizzabroodjes! Smeer de boterhammen of restanten in met tomatensaus, sambal, pesto of een ander smaakvol smeersel. Beleg het met lekkere groeten naar keuze [die je misschien nog overhebt van vorige dag] zoals champignons, courgette, paprika. Let er bij tomaat op dat de boterham niet zacht wordt, door bijvoorbeeld eerst de boterham volledig te beleggen en de tomaat bovenop te doen. Strooi er [Italiaanse]kruiden overheen en naar smaak nog wat kaas. Leg de boterhammen in de oven, ik schat 10 min. Maar houd de oven in de gaten dat de boterhammen knapperig worden, maar niet zwart!
Knibbel knabbel knuistje, welke variant heb jij straks in je vuistje?

Je kunt het oud worden van brood ook voorkomen door het in de diepvries te bewaren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het uiterlijk van Amerikanen

New Orleans 1: Celebration

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen