Koninginnedag

En na tien dagen gezelligheid, leuke contacten, vrienden, feestjes. Oranje, volle pleinen, harde muziek, dansen, struinen. Allerhande tweedehands rotzooi en nieuw uitziende spullen, het eerst voor verbazingwekkende hoge prijzen en het laatste voor verbluffend weinig. Mensen die hele verzamelingen verkopen; blikken, badeenden, cd’s, video’s en servies. Veel afval op straat, bekertjes, glas, papiertjes en afgedankte spullen. Overal fietsen, menig lek door het rondzwervende glas.  Muziek klinkt overal, van harde beats tot live rock. Afrikaanse trommels en Panfluitende Indianen. Gelach, geschreeuw, gezang, gestoei, ambulances. Diverse mensen, overal vandaan, allemaal hier met een andere reden. Sommigen voor de drank, gezelligheid, of muziek anderen voor koopjes of juist voor het verdienen van geld.
Men doet er alles aan om deze dag zo goed mogelijk mee te maken. De een huurt een boot, de ander zit op z’n kleedje. Mensen halen alles uit huis om de aandacht te trekken. Door kostuums, oranje versiering, of acts. Levende standbeelden, gitaar muziek en diverse spellen, de meest creatieve dingen waren te aanschouwen. Sommigen hebben flink de handen uit de mouwen gestoken door lekkere hapjes te bakken of bereiden, zoals verse dadelkoeken of de gebruikelijke pannenkoeken. Verse sapjes en smoothies, koffie met koek of met meer regelmaat ‘koud bier’. Anderen   hadden enkel een kleedje met gebruikte spullen. Van chaotische bergen kleding tot gerangschikte kleding in rekken. Enkelen wisten klanten te lokken door aantrekkelijke muziek te draaien. Kleine kinderen speelden blokfluit, bij wie de valse klanken menig harten verwarmden. Voor ieder wat wils deze Koninginnedag, van keukenapparatuur, tot technische snufjes, kleden, boeken, verzamelingen, kleding, schoenen, eten, drinken, cd’s of klassieke videobanden. Hoewel er een hoge opkomst was, had het naar mijn idee veel drukker gekund.
En de geur.. tja, het enige wat ik me daar van herinner is een wiet lucht, die steeds voorbij kwam. Verder was het vooral heel erg warm, een lekkere warme zon. Wat de dag extra mooi maakte!
Ik sloot deze dag af met de bijbehorende film ‘Lang leve de koningin’. Die nostalgische gevoelens opriep en zorgde voor een welverdiende nachtrust na het vele lopen en de vele indrukken en ervaringen. Ja, Koninginnedag is een hele happening. Je kunt er van houden of niet. Maar het is bijzonder. De atmosfeer die in de stad hangt, die door mensen gedragen wordt. Een gezelligheid, een trots, misschien nationalistisch te noemen. Maar niet met een negatieve connotatie, iedereen staat open voor iedereen, buitenlanders vieren net zo hard mee. Het is een dag waarop je je niet zult vervelen en er van alles te bewonderen is, je kunt je eveneens verwonderen. Het is bijzonder, geen dag in geen land is als deze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom ik Amerikanen niet begrijp en ik niet in Amerika zou kunnen wonen

brieven

Positief!